Koliko često zapravo treba da peremo kosu? Neki insistiraju na tome da je svakodnevno pranje kose jedini način da ona ostane čista, dok drugi mogu da izdrže i nedelju dana bez pranja šamponom. Evo šta stručnjaci imaju da kažu o tome.

Ne perite kosu svaki dan!

Iako su mišljenja stručnjaka o ovome podeljena, pretežni savet je da se izbegne preterano pranje.

Prečesto pranje kose isušuje i šteti. Mnogi šamponi sadrže oštre hemikalije poput sulfata koji se koriste za stvaranje pene, tako da svakodnevno pranje je posebno štetno za one sa dugom kosom.

Ono u čemu bi svi mogli da se složimo, jeste da prečesto pranje, kosi oduzima njena prirodna ulja i time joj možemo naneti više štete nego koristi.

Preporuka je u svakom slučaju da se ne koristite obični, jeftini šamponi, već prirodni šamponi bez sulfata. Prirodni šamponi bez sulfata mogu da regenerišu kosu i povrate joj vitalnost i sjaj. Odličan izbor ovakvih šampona možete pogledati ovde.

Pa koliko često treba da perem kosu i da li se razlikuje između tipova kose?

Kao opšte pravilo, većina stručnjaka preporučuje pranje kose na svaka 2-3 dana. Ovo će, naravno, varirati u zavisnosti od tipa kose.

Uopšteno govoreći, kod brineta sa gustom kosom i kose azijske vrste, primetno je da se prilično često maste pa je preporuka da se one peru oko 3 puta nedeljno. Dok obojena, previše obrađena, teksturirana ili afro-karipska kosa ima tendenciju da bude suvlja i može da traje duže bez pranja (npr. 1+ puta nedeljno). Koliko ćete često prati kosu zavisi takođe i od vašeg načina života. Na primer, ako idete često na treninge, gde se puno znoite, koristite puno proizvoda za oblikovanje kose ili radite u zagađenom okruženju.

Ako ste upali u ciklus svakodnevnog pranja, vašoj kosi trebaće neko vreme da se prilagodi  dužim pauzama, jer su vaše žlezde ulja za kosu navikle da budu prekomerno stimulisane, stvarajući „masnu kosu”. Ali ako uspete da napravite pauzu, vaša kosa će se resetovati i videćete da možete duže da izdržite između dva pranja bez masnog osećaja.

Šta ako mi dugo čekanje na sledeće pranje kose, izazove zavisnost od suvog šampona?

Iako se ne bismo trebali oslanjati na suvi šampon, u redu je da ga uzastopno upotrebljavate u danima ne-pranja kose 3-4 dana. Ako je suvi šampon dovoljno lagan, slobodno koristite onoliko suvog šampona koliko često vam treba! Ovde je opet preporuka koristiti prirodni šampon bez sulfata za suvu kosu i teme.

Kakve šampone treba da koristimo da bismo produžili vreme između pranja?

Sulfati su prvi sastojci koje biste trebali izbaciti u rutini pranja kose. Ove hemikalije se dodaju formulama kao da bi se stvorila pena. Ne koristite proizvode na bazi sulfata, jer upravo su oni izuzetno grubi agensi koji oduzimaju vašoj  kosi prirodna ulja i hranljive materije, Oni zaista nisu potrebni. Prirodna kozmetika je uvek preporuka jer šamponi na bazi prirodnih sastojaka ne sadrže štetne sastojke.

Ako svakodnevno vežbate i ne možete da se oduprete svakodnevnom pranju kose, obavezno koristite najniži PH šampon koji možete dobiti – reč je o zadržavanju vlage u kosi. Kiselije formule koje se nalaze niže na pH skali ne skidaju kosu tako oštro kao one alkalnije. Birajte prirodni šampon za dnevnu upotrebu.

Da li način na koji perem kosu utiče na to koliko su redovna pranja kose?

Ukratko, da. Prvenstveno, najvažnija stvar na koju morate paziti kada perete kosu (naravno, posle šampona koji koristite) je temperatura vode. Što je temperatura vode kojom ispirete kosu hladnija, to će vaša kosa biti u boljem stanju nakon toga. Temperatura vaše vode zapravo je zaista važan element kada je u pitanju vaša rutina nege kose. Preporučuje se da kosu uvek perete vodom sobne temperature. Ako je vaš tuš prevruć, voda uklanja sva prirodno proizvedena ulja koja jačaju kosu. Hladno ispiranje na kraju zapravo može maksimizirati sjaj.

MACROVITA BLOG

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša korpa
    Your cart is emptyReturn to Shop